PUTS

KALK OCH LERPUTS

Halmväggarna putsas med lera på insidan och kalk på utsidan. Anledningen till att inte använda lera på utsidan är att det inte tål vatten, då är risken att det rinner bort eller spricker. Detta kan även lösas genom att ha riktigt långa taköverhäng, men vi valde kalk på utsidan istället. På vissa delar av fasaden har vi istället träpanel med lera under.

Eget lerbruk

Leran tar vi från vår egen mark. Vi märkte att den leran vi har här är väldigt fin och av mycket bra kvalité. Eftersom ren lera spricker när den torkar blandas den med sand innan väggarna lerklinas. En nackdel med sanden är att ju mer sand som används desstu porösare blir väggen, målet är alltså att använda så lite sand som möjligt. Vi har gjort tester och konstaterar att det räcker att blandar den 1:1 med sand för att den inte ska spricka, vilket tydligen är väldigt bra.

Samtliga ytterväggar och tak inomhus kommer att lerklinas. Innerväggarna består en del av lera och en del av vanlig råspont med träfiberisolering eller linisolering mellan.

Kalk på ytterväggar

Tillsammans med StrohNatur var även Minoeco som är duktiga på kalkputs. På deras inrådan blandade vi vårt eget kalkbruk istället för att köpa en färdig mix. Vi tycker själva att resultatet är fantastisk, med en snygg naturvit kulör som kommer hålla många år. Väggarna ska putsas med minst tre lager puts. Putsningen är kul men lite trixig, det är inte så svårt att komma igång men tar ett tag innan man får in snitsen.

LÄRDOMAR PUTS

Putsning

Putsning

Mer att läsa om halmhuset

Självbärande tak
Miljövänligt badrum
Planering & Bygglov
Isolera med halm
Puts
Konstruktion
Startsida för Halmhus