PLANERING & BYGGLOV

PLANERING & RITNING

Efter lite funderande beslöt oss vi för att bygga ett hus med en stomme av timmer och med halmbalar som isolering. Vi trodde också att det skulle bli billigare och vara enklare än att bygga ett vanligt hus, men så här inflyttade och nästan färdiga kan vi inget annat än konstatera att det var helt fel.

Vi har ritat huset själva utifrån de behov och tankar som vi har. Det gör kanske att vi har gått på en del “designmissar” men det blir i alla fall våra missar! Det här gör också att huset växer fram under tiden vi bygger. Vi vet inte alla lösningar än och med tiden så förändras en del både i konstruktion och utseende. Vi har t.ex. valt bort det stora glastaket över allrummet, anledningen var att det blev betydligt dyrare än tänkt. Eftersom vi även har köpt de flesta dörrar och en del fönster begagnade varierar mått och utseende på dessa.

För att bygga ett hus på detta sätt, i stort sett helt själva och lösa de flesta problem längs med vägen, krävs förkunskap. Vi har tidigare renoverat en hel del och har dessutom väldigt mycket kunskap inom familjen. Men även om ni inte har det, var inte rädda för att testa, men räkna med att det tar lång tid, många moment faller inom kategorin “gör om gör rätt” och det blir alltid dyrare än planerat! En god idé kan ju vara att börja med uthuset, för att testbygga och göra de flesta misstagen där.

Entréplan
Övre plan

Bygglovsprocess för halmbalshus

Många frågar oss om hur hur svårt det var att få bygglov, vårt svar är inte alls svårt. Vi pratade med byggkontoret väldigt tidigt i processen för att stämma av vilka dokument som behövdes och vilka andra krav som finns. Kom ihåg att de krav som finns i plan och bygglagen till stor del är för att få till ett bra hus för de som ska bo i det och det är ju inte direkt motsträvigt med vårt syfte. Att ha tänkt till angående handikappanpassning kan ju kännas smart om man råkar ut för en olycka, det behöver ju inte vara allvarligare än att man bryter ett ben!

Men det är klart, bygglovsprocessen är inte riktigt gjord för oss självbyggare men heller inte så avancerat att anpassa sig till.

collage

Mer att läsa om halmhuset

Självbärande tak
Miljövänligt badrum
Planering & Bygglov
Isolera med halm
Puts
Konstruktion
Startsida för Halmhus