KONSTRUKTION

ATT BYGGA MED RUNDTIMMER & HA EN STOR EK I VARDAGSRUMMET

Bygget började egentligen januari 2014 med att vi tog ner stockar i skogen som vi sedan ägnade sommaren åt att barka. Vi ville bygga med rundtimmer för att vi vill ha en synlig timmerkonstruktion på insidan och vi ville komma åt det naturliga med att se de runda stockarna. Eftersom vi har egen skog blev det också ett sätt att använda lokala byggmaterial i huset. Första sommaren barkade vi över 1 km stock!

Väggkonstruktionerna har vi rest och satt ihop för hand. De tyngsta stockarna vägde över 200 kg, men vi är ganska starka.

Halmning

Eken

En tidig idé var att ha ett träd inomhus, det tog lång tid innan vi kom fram till vilket träd men till slut bestämde vi oss för en ek på gården. Eken stod i en hage ihop med nio andra stora ekar och alldeles för många björkar för att må bra. Så när vi tog ner eken passade vi på att gallra och ta bort björkarna så att resterande ekar trivs bättre. Eken till huset är ca 100 år gammal och väger nästan 6 ton. Grenarna var över sju meter långa. Som tur var så var frakten bara några hundra meter.


LÄRDOMARBarkning pågår Timmerknut Halmning

GRUND MED SKUMGLAS

135 m3 skumglas är ganska mycket skumglas, men packat är det en yta på ca 150 m2 och ca 70 cm djupt. Skumglas är en restprodukt som är både isolerande och kapillärbrytande. En bra grej är också att man inte behöver lägga i allt som ska vara i grunden direkt utan kan vänta till man har bestämt sig kring det. Skumglaset går nämligen hyfsat enkelt att gräva i, trots att det är packat, i alla fall enklare än en betongplatta. Passar bra för oss som ser ritningen mer som en idéskiss än som ett faktum….

Under varje resare (alltså stående stockar) finns en betongplint. För att få upp halmen från fukt och regn på marken så har vi murat en syll av lecablock och natursten under alla ytterväggar. På syllen har vi lagt en tjärpapp för att förhindra att fukt kryper uppåt i konstruktionen.

LÄRDOMAR

skumglas
plint
syll
syll

Mer att läsa om halmhuset

Självbärande tak
Miljövänligt badrum
Planering & Bygglov
Isolera med halm
Puts
Konstruktion
Startsida för Halmhus