ISOLERA MED HALM

VÄGGAR I HALM

Vi kände innan att vi inte hade riktigt koll på detta med själva halmen så därför anlitade vi experter från StrohNatur. Vilket i efterhand kändes som ett väldigt bra beslut, att bygga med halm är i och för sig inte sådär väldigt svårt men det finns många saker som kan gå fel om man inte har kunskaper kring det, som det är med alla sätt att bygga. Vi gjorde till exempel om hela vår tanke kring isoleringen i taket baserat på deras kunskaper, vilket även gjorde att vi fick en massa extra jobb men i slutändan en bättre takkonstruktion kopplat till isoleringen.

Halmbalarna

Man kan få för sig att halm till halmhus är någon specialhalm och att den ska förvaras på något särskilt sätt. Men såhär i efterhand tycker vi att det mest handlar om att lukta, känna och fundera. T.ex. om halmen luktar illa så bygg inte med den, eller ta bort den om du redan har byggt med den. Om du kan rucka på en halmbal med händerna så sitter den inte fast tillräckligt hårt. Om du kan ta en näve halm i en bal och rycka loss den så är balen inte tillräckligt hårt packad. Vi har använt vanliga småbalar som inte är packade speciellt för att bygga med, balarna har varierat i storlek och kvalité. Klart att detta gör att arbetet tar lite längre tid, men det går. Har man möjlighet att beställa storlek på balar är ju det perfekt men om man inte har det så går det att lösa. Vi använde även balar som legat tio år på en skulle, det gick bra det också.

Glöm inte reglarna

Andra saker som vi känner är självklara i efterhand är t.ex. om du vill hänga grejer på väggarna inomhus så se till att du bygger in reglar i väggen. Det samma gäller utvändigt; vill du ha panel på huset? Se till att det finns något att fästa den i. Vi gick lite i fällan att trä skapar köldbryggor, alltså bör man ha så lite trä som möjligt i sin konstruktion och därför känner att vi saknar reglar på vissa ställen.

Här syns CUT konstruktionen tydligt. Bra att hjälpas åt vid halmningen!

CUT - Cells Under Tension

Det finns lite olika metoder för att få en stadig halmvägg, och den vi valde kallas för CUT (Cells Under Tension). I korthet så pressar man in balarna mellan stående plank, och varje lager pressas ner med en tunn läkt som man fäster i plankorna. Detta bildar ett tunt fackverk som pressar balarna från alla håll.

När väggen väl är på plats så kan den vara ganska ojämn och ”luddig”. Då kan man gå över den med en häcksax för att snagga halmen så den blir jämn och stabil för att putsa på.

Här finns mer info om hur metoden CUT går till:

LÄRDOMAR VÄGGAR I HALM

 • 1.

  Använd inte fleetröja…

 • 2.

  Använd handskar, halmflisor under naglarna är lite obehagligt..

 • 3.

  Se till att ha ett tätt tak. Om trots allt presenningar används, håll uppkik efter hål där vatten samlas och rinner igenom.

 • 4.

  Lite vatten på väggen är inte farligt, mycket vatten under längre tid och ovanifrån är en dålig idé.

 • 5.

  Det är väldigt svårt att riva en färdigputsad halmbalsvägg.

Hörn

Mer att läsa om halmhuset

Självbärande tak
Miljövänligt badrum
Planering & Bygglov
Isolera med halm
Puts
Konstruktion
Startsida för Halmhus